WEBINAR Otyłość – więcej niż kalorie

Część 1. Nowe spojrzenie na metabolizm i mikrobiotę jelitową

 

KIEDY

28.10.2025 r. 
godzina: 18.00 - 19.30

GDZIE

FORMUŁA ONLINE

Czy otyłość to tylko kwestia nadmiaru kalorii i braku ruchu? Coraz więcej badań pokazuje, że przyczyny nadmiernej masy ciała sięgają znacznie głębiej – aż do naszych jelit, stylu życia i jakości diety.

Podczas webinaru przyjrzymy się otyłości z nowej perspektywy: mikrobioty jelitowej, fermentowanych produktów mlecznych, węglowodanów i codziennych nawyków, które wpływają na metabolizm. Porozmawiamy o tym, dlaczego klasyczne podejście „jedz mniej, ruszaj się więcej” nie zawsze działa, jak wspierać mikrobiotę, by poprawić równowagę metaboliczną, oraz jak komponować „talerz wspierający metabolizm”, który pomaga utrzymać zdrową masę ciała bez restrykcji i poczucia winy. Na koniec odpowiemy też na ważne pytanie: „Głodówka czy balans?” – i pokażemy, dlaczego to właśnie równowaga, a nie skrajność, jest kluczem do trwałych efektów.

PROGRAM

18:00 – 19:00

mgr Klaudia Mikołajczyk

  • Otyłość – więcej niż nadmiar kalorii
    • Dlaczego klasyczne podejście „jedz mniej, ruszaj się więcej” nie zawsze działa?
    • Mikrobiota, sen, stres i stan zapalny jako ukryte czynniki wpływające na masę ciała.
    • Otyłość jako zaburzenie równowagi metabolicznej – co naprawdę wymyka się spod kontroli?
  • Mikrobiota jelitowa a regulacja masy ciała
    • Jak bakterie jelitowe regulują apetyt, wchłanianie składników odżywczych i gospodarkę energetyczną?
    • Co sprzyja równowadze mikrobioty, a co ją zaburza?
    • Fermentowane produkty mleczne w profilaktyce otyłości – jakie mają znaczenie i jak je włączać na co dzień?
  • Jakość węglowodanów w diecie
    • Czy błonnik, indeks i ładunek glikemiczny mogą realnie wpływać na kontrolę masy ciała?
    • Jak jakość węglowodanów kształtuje mikrobiotę jelitową i poziom sytości po posiłku?
    • Produkty bezglutenowe w praktyce – kiedy mają sens?
  • Od teorii do talerza wspierającego metabolizm
    • Głodówka czy balans? – jak znaleźć złoty środek między deficytem a dobrostanem?
    • Zasada 3F – jak komponować posiłki, które wspierają mikrobiotę, stabilizują poziom glukozy i pomagają w kontroli masy ciała?
    • Praktyczne inspiracje na dzień zbilansowany pod kątem metabolizmu i równowagi jelitowej.

 

19:00-19:30

Michał Toczyłowski

  • Mikrobiota i metabolizm w otyłości
    • W czym tkwi współczesny problem z otyłością?
    • Zależność między mikrobiomem a otyłością – przegląd badań.
    • Otyłość to przyczyna, czy skutek zaburzeń mikrobiomu?
    • Jak sobie radzić z otyłością – praktyczne wskazówki.

Prelegenci

mgr Klaudia Mikołajczyk

Dietetyk, psychodietetyk i psycholog, specjalizujący się w całościowym podejściu do zdrowia i samopoczucia.

Prowadzi centrum gabinetów specjalistycznych „Przestrzeń Balansu”, skupiając się na równowadze pomiędzy aspektami fizycznymi, psychicznymi i emocjonalnymi w dążeniu do zdrowia; w codziennej pracy z pacjentami łączy wiedzę dietetyczną i psychologiczną, pomagając im w osiąganiu zamierzonych celów. Redaktor prowadząca czasopismo „Food Forum & Naturoterapia”.

gość - Michał Toczyłowski

Założyciel marki Narum zaangażowanej w działania badawczo-rozwojowe Narine Academy.

Został naturopatą po tym, jak za pomocą naturalnych metod pomógł swojemu synowi. Do zdrowia podchodzi holistycznie, odnajdując jego źródło w naturze. Pasjonuje się ziołolecznictwem oraz żywieniem ekologicznym ze szczególnym uwzględnieniem mikrobiomu jelit i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu.

 

Do udziału w webinarze zapraszamy szczególnie dietetyków, psychodietetyków, lekarzy, trenerów, i specjalistów ds. żywienia, studentów kierunków medycznych i dietetycznych, ososby zmajaące się z nadmierną masą ciała oraz wszystkie osoby zainteresowane nowoczesnym, naukowym spojrzeniem na otyłość, metabolizm i rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia i masy ciała.

Weź udział w webinarium, szczególnie jeżeli:

Chcesz zrozumieć, dlaczego deficyt kaloryczny nie zawsze działa.
Interesuje Cię nowoczesne spojrzenie na otyłość – chcesz wiedzieć, dlaczego to coś więcej niż bilans kalorii.
Chcesz pogłębić wiedzę o mikrobiocie jelitowej i jej wpływie na metabolizm.
Chcesz zrozumieć, dlaczego nie zawsze działa zasada „jedz mniej, ruszaj się więcej” i co naprawdę utrudnia utratę masy ciała.
Chcesz nauczyć się, jak dobierać węglowodany o wysokiej jakości i jak błonnik czy indeks glikemiczny przekładają się na kontrolę masy ciała.
Szukasz praktycznych wskazówek – jak komponować posiłki wspierające metabolizm, mikrobiotę i dobrostan psychiczny.
Chcesz poznać aktualne badania dotyczące roli mikrobiomu w rozwoju otyłości i nowych strategii terapeutycznych.
Zależy Ci na holistycznym podejściu do zdrowia – łączącym dietę, sen, stres i styl życia w profilaktyce i leczeniu otyłości.
 

ORGANIZATOR

W naszej praktyce skupiamy się na aspektach zdrowego odżywiania, terapii dietetycznej, a także promocji zdrowego stylu życia. Polegamy na wiedzy i doświadczeniu najlepszych specjalistów oraz na najnowszych badaniach i statystykach. Wydajemy m.in. czasopismo „Food Forum&Naturoterapia” – największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

PARTNERZY

KONTAKT

Masz pytania? Napisz do nas lub zadzwoń.

Informacje organizacyjne/rejestracje indywidualne

Anna Stelmach
Project Manager

tel.: 692-057-012

email: anna.stelmach@forum-media.pl

Kontakt do Sponsorów/Rejestracje przez firmy

Katarzyna Świderska

tel.: 502 237 945

email:  katarzyna.swiderska@forum-media.pl

Webinar: Otyłość – więcej niż kalorie. Część 1. Nowe spojrzenie na metabolizm i mikrobiotę jelitową

Pierwszy z cyklu webinarów poświęconych zagadnieniom otyłości