
Nowe wydanie Food Forum & Naturoterapia, luty 2025
Już dostępne! Lutowy numer Food Forum&Naturoterapia to solidna dawka wiedzy na temat zdrowia i żywienia. W tym wydaniu znajdziesz aktualne informacje o zmianach w normach żywieniowych, wsparciu dietetycznym dla seniorów oraz roli mikrobioty jelitowej w chorobie Parkinsona.
Wiosno przybywaj…
Wiosna to czas odnowy i nowej energii – zarówno w naturze, jak i w naszym organizmie. Wzrost temperatury, wydłużenie ekspozycji na światło słoneczne oraz zmiany w diecie wpływają na metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego i homeostazę organizmu.
Wiosna to okres, w którym wzrasta dostępność produktów bogatych w antyoksydanty, polifenole i błonnik pokarmowy – kluczowe składniki wspierające funkcje immunologiczne, redukujące stres oksydacyjny i poprawiające funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Szczególną uwagę warto zwrócić na zielone warzywa liściaste, zawierające kwas foliowy i chlorofil, wspierające regenerację komórkową oraz procesy detoksykacyjne w wątrobie. Równie istotne jest dostarczenie naturalnych probiotyków, które wpływają na równowagę mikrobioty jelitowej, odgrywającej kluczową rolę w metabolizmie i funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W najnowszym wydaniu Food Forum & Naturoterapii przyglądamy się kluczowym wyzwaniom dietetycznym, z jakimi mierzą się pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego oraz osoby na diecie roślinnej.
W artykule autorstwa Pani Weroniki Wojciechowskiej pod tytułem Nierozpoznana celiakia u pacjentów z IBS – jak często patrzymy w złym kierunku? analizujemy powiązania między zespołem jelita drażliwego (IBS) a celiakią. Zwracamy szczególną uwagę na diagnostykę, różnicowanie celiakii i IBS, kładąc nacisk na kluczowe różnice w objawach. Odpowiadamy także na pytanie dlaczego biegunka nocna, niedokrwistość i utrata masy ciała są objawami alarmowymi.
Zachęcamy do lektury artykułu Dieta roślinna a witamina B12 – jak uniknąć niedoborów?, w którym wraz z mgr Agatą Filipowicz zastanawiamy się, jak osoby na diecie roślinnej mogą skutecznie zapobiegać niedoborom witaminy B12, kluczowej dla funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Z tego artykułu dowiecie się Państwo czym grozi niedobór tej witaminy w organizmie oraz dlaczego wegetarianie i weganie są szczególnie narażeni na jej niedobór. Pani Agata w swoim tekście przedstawi Państwu jakie formy suplementacji są skuteczne.
Szczególnej uwadze polecamy artykuł, w którym wnikliwie omawiamy zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) z perspektywy lekarza i dietetyka, przedstawiając najnowsze strategie diagnostyczne i terapeutyczne.
Na najważniejsze pytania, jak można rozpoznać i zdiagnozować SIBO oraz co to jest eubioza jelitowa i jak można ją przywrócić, eradykując SIBO za pomocą rifaksyminy odpowie Państwu Pan Profesor Maciej Jabłkowski. Natomiast Pani doktor Justyna Jessa jako dietetyk kliniczny w swojej części artykułu przedstawi czym jest wyżej wspomniane SIBO i IMO i jak się ją diagnozuje. W tekście Pani doktor pojawią się informacje, jakie są objawy i jakie problemy zdrowotne wywołują te zaburzenia czynnościowe układu pokarmowego. A jeśli zostaną one już zdiagnozowane u Państwa pacjentów, jakie diety możecie Państwo zalecać, by osiągną skuteczne wyniki w terapii SIBO i IMO.
Niech ta wiosna będzie czasem świadomych decyzji żywieniowych, które wesprą organizm w odbudowie homeostazy i poprawią samopoczucie na kolejne miesiące.
Zdrowej wiosny!
Mariola Zmitrowicz
Redaktor naczelna Food Forum & Naturoterapia