
Relacja z Konferencji
6 kwietnia 2024 roku w Warszawie odbyła się Konferencja Food Forum Expert, której tematem przewodnim była dietoterapia zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Jak co roku wybraliśmy zagadnienie, z którym najczęściej zmagają się dietetycy prowadzący własną praktykę, a które przysparza najwięcej trudności tym, którzy dopiero rozpoczynają edukację.
Podczas tej edycji, jak i każdej poprzedniej, mieliśmy przyjemność gościć wybitnych specjalistów – dietetyków i lekarzy – którzy zechcieli podzielić się z uczestnikami swoją wiedzą i długoletnim doświadczeniem. Była z nami dr n. o zdr. Hanna Stolińska, która mówiła o endometriozie, prof. Ewa Stachowska w wystąpieniu o szczelności bariery jelitowe, czy dr inż. Katarzyna Kowalcze w temacie SIBO. Mgr Tadeusz Sowiński poświęcił swoją prelekcję zespołowi policystycznych jajników (PCOS), prof. Tomasz Banasiewicz probiotykom i przygotowaniu do leczenia, a mgr inż. Karolina Czyżowska roli suplementacji w zachowaniu równowagi hormonalnej. Na naszej scenie gościliśmy także lek. Joannę Ibisz z wykładem o hormonach, mgr Klarę Głaz w temacie suchości błon śluzowych oraz dr n. med. Wandę Baltazę przemawiającą o opiece okołoporodowej w kontekście żywienia i suplementacji. Nie zabrakło również omówienia choroby Gravesa-Basedowa w wykonaniu mgr Anny Podgórskie i mgr Sebastiana Kumorka, tematu procesów tłuszczozależnych opisanego przez mgr Joannę Kałużyńską, a także zamienników cukrów zbadanego przez mgr Jacka Stanisławskiego.
Nie sposób również nie wspomnieć o ponad 20 wystawcach, który zechcieli zostać partnerami kwietniowej Konferencji Food Forum. To właśnie dzięki nim nasi uczestnicy mogli wypróbować nowe produkty z branży dietetycznej, zapoznać się z aktualną literaturą, czy wypróbować nowe formy badań diagnostycznych. Dzięki uprzejmości przedstawicieli firm, podczas części wykładowej odbyła się „Olimpiada wiedzy żywieniowej”, czyli liczne konkursy z hojnymi nagrodami.
Oczywiście wydarzenie nie odbyłoby się bez naszych wspaniałych uczestników, którzy jak co roku licznie wybrali się do Warszawy, a także przysłuchiwali się prelekcjom przed ekranami swoich urządzeń. Gościliśmy zarówno dietetyków prowadzących własną działalność i na co dzień pracujących z pacjentami, jak również studentów, dopiero rozpoczynających swoją przygodę z dietetyką. Ten fakt sprzyjał licznym wymianom doświadczeń, rozmowom i pytaniom, które docierały do naszych uszu w trakcie konferencyjnych przerw.
Konferencje Food Forum są dla nas niesamowitym wydarzeniem, a w redakcji nazywamy je „prawdziwym świętem dietetyki”. To właśnie z nich czerpiemy energię i inspirację do dalszego działania, dlatego niezmiernie cieszymy się, że aż tylu odbiorców decyduje się towarzyszyć nam każdego roku.